Visit Nynäshamn

Stora Vika

Båt

Stora Vika – där naturen möter havet!

Stora Vika är en tätort i Nynäshamns kommun och samhället ligger cirka 10 kilometer nordväst om Nynäshamn. Det är en långsmal havsvik på södra spetsen av Södertörn, cirka 45 minuters bilresa från Stockholm. Orten ligger sagolikt vackert placerad längs inne i Fållnäsviken, med sina vackra färgsprakande sol- upp och nedgångar, och här är luften ren och fin och naturen lockande.

Historiens vingslag hörs ännu över nejderna. Lars Widdings "Sorundapräst" har hastat fram på de ännu befintliga vägarna. Stora Vikas stolthet, Kalkstensbrottet ligger gångavstånd bort med sin magnifika flora och fauna. Fjärilarnas och insekternas mekka ligger här, det finns inte mindre än 47 utrotningshotade fjärilsarter plus alla vanliga fjärilar och insekter. Men det är inte bara insekterna som trivs här. Ja i Stora Vika är alla boende oavsett årstid privilegierade med närheten till friluftsliv, både på land och till sjös, då viken oftast ligger platt. Här finns lyxen att bo mitt i en unik och vacker natur, med rikt djur och fågelliv. Man hittar även svampskogar, näckros- och bäverdammar, fållnäsviken, badstrand, båtplatser och närheten till det öppna havet på promenadavstånd.

På forntiden var viken ett sund och en vikingatida farled som fortsatte norrut via Grimstaviken in i Himmerfjärden och vidare in i Mälaren. Skansberget i Fållnäs och fynd efter bosättningar vittnar om vikens betydelse. Längst in vid vikens västra sida ligger det anrika säteriet Fållnäs och på östra sidan gårdarna Stora och Lilla Marsta med rötter från medeltiden.

År 1946 bildades dagens Stora Vika som var namnet på en gård i anslutning till den gamla byn Marsta i Sorunda socken. Det blev då ett utpräglat brukssamhälle som dominerades av Stora Vika cementfabrik. Cementfabrikens produktion startade våren 1949 och lades ned årsskiftet 1980/1981. Idag arbetspendlar de flesta boende till Nynäshamn och som turist är det även dit man får söka sig för mat eller boende möjligheter. 

Mat, aktiviteter och service:
I den lugna unika idyllen i Stora Vika till den vardagliga servicen i städerna (Nynäshamns tätort) är det 12 kilometer.

Ta dig hit med lokaltrafik:
Buss 848 avgår från Nynäshamns station mot Västerhaninge station. Bussresan tar cirka 18 minuter från Nynäshamn.
Hållplatsen heter Stora Vika. Turupplysning 08-600 10 00, www.sl.se

Ta dig hit med bil:
Väg 73 mot Nynäshamn, följ Nynäsvägen mot Marsta/Stora Vika.

Evenemang
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag – fredag 09.00 – 17.00, stängt för lunch 12.00 – 13.00

För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Alla dagar 8-22


Nynäshamn Ekokommun
Stockholm

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamns kommuns logga