Visit Nynäshamn

Gotska Sandön

Svårtillgänglig, ödslig och karg men samtidigt sällsamt vacker med milsvida sandstränder, djupa tallskogar och omgiven av fria horisonter. Det må vara Östersjöns ensligaste plats men Gotska Sandön med sitt läge 38 kilometer norr om Fårö har i sekler fascinerat besökare. 

Ön är 36 kvadratkilometer stor, nio kilometer lång och ligger på krönet av en 12 mil lång och bitvis 70-90 meter hög undervattensrygg av morän, grus och sand som sträcker sig från Klints bank öster om Gotland via Salvorev nordost om Fårö ända upp till Kopparstenarna, 20 kilometer nordväst om Sandön.

Nationalparken har en areal av 4500 hektar, varav 3638 hektar består av land. Men eftersom ön även består av flygsand är den väldigt kuperad. Den högsta punkten på ön ligger på Höga Åsen, 42 meter över havet.

Ön minskar dock ständigt i sydväst och byter dagligen utseende vid Bredsandsudde i nordväst. Här och där finns större flyttblock varav några mer kända är ”Elefanten”, ”Vassestenen” och ”Torparestugan”.

Runt Gotska Sandön kan man se gråsälen jaga fisk. Säludden i nordost är viloplatsen där sälarna går upp på sina stenar om vindriktningen är den rätta. På land hittar man skogsharen som vissa år är talrik.

Nästan årligen häckar havsörn på Gotska Sandön och lärkfalken häckar med flera par. Större korsnäbb är en karaktärsart för ön. Även bofink, svartmes och grå flugsnappare träffar man lätt på. Längs stränderna håller flera arter vadare till och vid Bredsandsudde finns kolonier med silltrut och fisktärna.

Då skogen får utvecklas fritt finns mycket död ved vilket gynnar ett antal vedlevande arter av skalbaggar. Här finns rariteter som inte går att finna någon annanstans i Sverige. En karaktärsart är smedbocken som kan bli sju centimeter lång och som svärmar under varma augustikvällar.

Mat, aktiviteter och service:

På Gotska Sandön finns ett varierande utbud av boende.

Du kan ta med eget tält och tälta på Lägerplatsen, det finns hyrtält med säng, kudde och täcke. Det finns ett vandrarhem med tre-och fyrbäddsrum. Runt Lägerplatsen finns stugor med två-, tre- eller fyrbäddsrum. I Fyrbyn kan man hyra gamla fyrvaktarbostäder.

Standarden, med undantag för husen i Fyrbyn, är enkel med gemensamt torrdass. För tältare och vandrarhemsgäster finns ett kokhus för matlagning och disk. All övernattning på ön måste bokas i förväg. Tältning är endast tillåten på anvisad plats kring Lägerplatsen och vid Nymans på den södra delen av ön.

Det finns ingen butik, café eller kiosk för att inhandla något ätbart eller andra förnödenheter. Dricksvatten finns det gott om däremot.

Det finns även ett museum som har försäljning av kartor, vykort, böcker och souvenirer varje dag mellan klockan 08.30-09.00. Kortbetalning är möjligt vid inköp.

Gotska Sandön har varierande grad av mobiltelefontäckning. Den är dock mestadels god. Observera! Täckning saknas för 3. Du som betjänas av 3, bör ta med kontantkort från annan större leverantör.

För bokning av resa och boende: www.sandoresor.se

Ta sig hit:
Sträckan Nynäshamn – Gotska Sandön trafikeras av M/S Gotska Sandön. Turerna bokas hos Sandöresor. Telefon: 016-15 05 65
info@sandoresor.se
www.sandoresor.se/
www.gotskasandon.se

Evenemang
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag – fredag 09.00 – 17.00, stängt för lunch 12.00 – 13.00

För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Alla dagar 8-22


Nynäshamn Ekokommun
Stockholm

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamns kommuns logga