Visit Nynäshamn

Motorväg för bättre cykling

Tre cyklister på rad, cykelhjälm solglasögon

Foto: Scandinav Bildbyrå

Följande text är en cyklists hyllning till en väg där jag, textförfattaren alltså, inte ens får framföra min cykel.

Det kanske låter konstigt men tack vare en motorväg har Nynäshamn unikt bra cykling.
Låt mig förklara. Intresset för landsvägscykling har fullkomligt exploderat de senaste decennierna. När jag är ute och cyklar en solig söndag i augusti nuförtiden möter jag de facto fler cyklister än jag mötte på en hel sommarsäsong i början av 2000-talet. Det har givetvis flera orsaker.

Först och främst vill jag påpeka att jag givetvis var före min tid. En annan orsak är att allt fler är allt noggrannare med att odla en livsstil som leder till ökad livskvalitet. Och där är motionscykling en lättillgänglig, skonsam, effektiv och social träningsform som dessutom axlat lite av rollen som den moderna, urbana, miljömedvetna medelklassens transportmedel och träningsredskap nummer ett.

Jag sticker inte under stol med att jag gärna associerar mig med denna grupp av människor som på fullt allvar köper cyklar som kostar som vettiga bilar. Folk som kränger på sig ålskinnstajta lycrakläder. Som sätter på sig knasiga strömlinjeformade hjälmar. Människor där båda könens utövare givetvis och alltid enormt noga rakar det värdefullaste dom har: benen.

Den tredje, och lokalt kanske viktigaste orsaken till ett bättre cykelklimat och ökat antal cyklister i och kring Nynäshamns kommun, är paradoxalt nog den nya motorvägen från Stockholm till Nynäshamn. Nya väg 73 alltså. Ja, nya och nya, kan man ju diskutera i och med att motorvägen, invigdes redan 2009 och 2010. Hur som, nya väg 73 är inget mindre än en state of the art 2 + 2-motorväg. Och här får man alltså inte ens cykla. Så klart.

Men det geniala med denna motorväg är att den gamla väg 73, Nynäsvägen, nu är upprustad och ligger så gott som för fäfot. Här kan vi, det landsvägscyklande nynäsgänget, ligga och damma på i 10-mannagrupper med snitt på 43 km/h och drömma om sub 7 på Vätternrundan. Eller ligga och mosa solo på tempocykeln. Här susar också Stockholms största cykelklubbar fram i 15-mannaklungor på sina populära helgturer. Utan att trängas med bilar. Utan att bli prejade av vägen. Utan att störa någon. Och utan att begränsas av långsamma cykelbanor och farliga korsningar. Och det, kära cyklister och medborgare, är faktiskt ganska unikt, inte bara i Stockholmsområdet.

Text: Niclas Sjögren
Niclas Sjögren är Nynäshamnare och ständig skribent i Sveriges märkvärdigaste cykeltidning Bicycling. Han rakar benen, motionscyklar 500 mil per år och siktar närmast på att gå under minuten på backen norrut vid Ösmokorset på gamla väg 73.

Evenemang
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag – fredag 09.00 – 17.00, stängt för lunch 12.00 – 13.00

För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Alla dagar 8-22


Nynäshamn Ekokommun
Stockholm

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamns kommuns logga